HAMAMÖNÜ ve HAMAMÖNÜ EVLERİ


Merhaba Arkadaşlar,

Bugün sizlere, sıkça ziyaret etmeyi sevdiğim bir yerden, size bahsedeceğim. Hamamönü ve Hamamönü Evleri.

Hamamönü, bir bütün olarak Osmanlı ve Cumhuriyet’in ilk yıllarının mahalle ve yapılar ölçeğinde şehircilik anlayışını, aynı zamanda mimari özelliklerini yansıtan ve bu özelliği ile eski Ankara'nın bir örneğini ortaya koyarak tarihin yaşanabileceği bir mekan. Tarihi dokusu, dinginliği ve insanlarının sıcakkanlılığı ile bu büyük şehrin içine adeta gizlenmiş saklı bir cennet hissi uyandıran Hamamönü önemli kültürel değerlere sahip. Bir bütün olarak Osmanlı kentini ziyaret ettiğiniz hissi uyandıracak derecede başarılı bir biçimde yenileştirilmiş sokak dokusuyla birlikte yeniden canlandırılan bu örneklerin arasında ilk sırayı 19. yüzyıl sivil mimarisini en iyi şekilde yansıtan evleri alıyor. Bunların dışında tüm mahalleye de ismini veren Karacabey Hamamı, Taceddin Sultan Camisi, Hacı Musa Camisi’ni de başta gelen kültürel değerlerin arasında saymamız gerekiyor.

Daha büyüleyici, bir çok güzel, sayısız kültürel değerler içerisinde bir yer.

Bu mekanın içerisine adım attığınız andan itibaren, evlerin, sokakların, tarihin büyüsü, sizin etrafınızı sarıyor. Adeta sizi o yıllara götürüyor. Ve o yıllarda yasamış insanları hayal etmeye başlıyorsunuz. Eski dar sokaklar. Bazı evlerin pencerelerinde bulunan rengarenk çiçekler. Küçük bahçelerinin içerisinde çeşitli ağaçlar.

O tarihi zamanları biraz hissetmek için, çeşitli mekanlar var içerisinde. Restoranlar, cafeler, kütüphaneler, küçük sanat evleri, çeşitli küçük dükkanlar. Hatta eski, küçük bakkallar bile var.

Evlerin arasındaki küçük dar sokaklar içerisinde geziyorsanız, ve her zaman orada küçük çocukların oyun oynadığını göremezsiniz. Ama şanslıysanız, küçük çocukların oyun oynadıklarını gördüğünüz zaman; tam anlamıyla, sanki zaman makinasının içerisinde gibi, eski zamanlar içerisinde kendinizi gezinirken buluyorsunuz.

Benim için farklı bir özelliği de var bu yerlerin.

Babam, gençlik yıllarında, buralarda yaşamış. Bu sokaklarda yılları geçmiş. Aşağıda sizlere, babamın eski yaşadığı evin, bulunduğu sokağın, restorasyon olmamış halini göstereceğim. 

Bu evler tarihi olduğu için, koruma altındalar. Bu sebeple, devlet restorasyon işlemini kendi yapıyor. Ve bu evlerin ilk yapıldığı zamanki yıllara dönüştürülüyor. Sonrasındaki resimlerde göreceğiniz gibi evlerin, restorasyon sonrası, tekrar eski görünümüne kavuşmuş, yenilenmiş evler.

Ve şimdi, aşağıda, resimler arasında, Hamamönü'nde sizi gezintiye çıkaracağım.

Dip Not: Resimleri farklı, günlerde, farklı aylarda çektim.

































Hello friends,

Today, I'm going to tell you about a place I like to visit often. Hamamönü and Hamamönü Houses.

Hamamönü is a place where history and history of the Ottoman Empire and the Republic as a whole can be seen by reflecting the architectural features of urbanism in the scale of neighborhoods and buildings, and by presenting an example of old Ankara with this feature. With its historical texture, tranquility and the warmth of its people, Hamamönü has an important cultural value, which is a hidden paradise hidden in this big city. Among these examples, which have been re-enlivened with the successfully renovated street texture that will make you feel as if you are visiting the Ottoman city as a whole, the first place is the houses that reflect the 19th century civilian architecture in the best way. Apart from these, Karacabey Hamamı, Taceddin Sultan Camii, Hacı Musa Camii, which gives the name of the whole neighborhood, are among the most important cultural values.

It is more charming, more beautiful, a lot of  places in countless cultural values. In this place Hamamönü.

From the moment you step into this place, the magic of houses, streets and history surrounds you. It's like taking you to those years. And you're starting to imagine people who have lived in those years. Old narrow streets. Colorful flowers in windows of some houses. Various trees in small gardens.

He has several places to feel a bit of historical times. Restaurants, cafes, libraries, small art houses, various small shops. There are even old, small groceries.

If you are walking through small narrow streets between houses, you can't always see little children playing there. But if you're lucky, when you see little children playing; literally, as if in the time machine, you find yourself browsing in the old times.

For me there is a different feature of these places.

My father lived here in his youth. It's past the streets. I'm going to show you the house where my father lived, the street where he lived, the restoration of which had not been restored.

These houses are under protection. For this reason, the state is doing its restoration. And when these houses are first built, they are transformed into years. After the restoration of houses, as you will see after the restoration, the houses have been restored to their former appearance.

And now, I'm going to take you on a tour of the Hamamönü between the pictures below.

Note: I took pictures in different months, days.

































Yorumlar